سلامت

واکسن زونا؛ راهی نوین برای کاهش خطر سکته و حمله قلبی

واکسن زونا

آخرین بروز رسانی ۲۷ اردیبهشت, ۱۴۰۴ توسط farzadmehdikhani207@gmail.com

نتایج یک پژوهش جدید نشان می‌دهد که واکسن زونا می‌تواند نقشی کلیدی در کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی ایفا کند؛ نتیجه‌ای که برای بسیاری ممکن است غیرمنتظره باشد.

بیماری‌ های قلبی‌عروقی، که شامل مشکلات قلبی و عروقی می‌شوند، همچنان اصلی‌ترین عامل مرگ‌ومیر در سطح جهان هستند. سالانه حدود ۱۸ میلیون نفر در سراسر دنیا جان خود را به دلیل سکته یا حمله قلبی از دست می‌دهند. اگرچه این آمار نگران‌کننده است، اما پژوهش‌ های علمی همواره به دنبال راه‌ هایی برای کاهش این خطر بوده‌اند؛ از جمله تغذیه سالم، ورزش منظم، خواب کافی، مدیریت استرس و پرهیز از سیگار.

حال در مطالعه‌ای که در کره‌جنوبی انجام شده و بیش از ۱.۲ میلیون فرد بالای ۵۰ سال را دربر می‌گیرد، مشخص شده است افرادی که واکسن زونا را دریافت کرده‌اند، ۲۳ درصد کمتر در معرض وقایع قلبی‌عروقی قرار گرفته‌اند.

این محافظت تا هشت سال دوام داشته و بیشترین کاهش خطر در فاصله زمانی دو تا سه سال پس از تزریق واکسن مشاهده شده است. نکته جالب‌تر این‌که، این اثر محافظتی در میان مردان، افراد زیر ۶۰ سال و افرادی با سبک زندگی ناسالم مانند سیگار کشیدن یا مصرف الکل، بیشتر بوده است.

زونا، که یک بیماری ویروسی ناشی از ویروس «واریسلا زوستر» (عامل آبله‌مرغان) است، معمولاً با راش‌های پوستی دردناک و تاول‌ های آزاردهنده شناخته می‌شود. این ویروس پس از دوره کودکی ممکن است برای سال‌ها در سلول‌های عصبی خاموش بماند و سپس به‌طور ناگهانی فعال شود.

دکتر «دونگ کیون یون» از دانشگاه «کیونگ هی» کره‌جنوبی در این باره می‌گوید: «زونا می‌تواند به عوارض جدی منجر شود، به‌ویژه در افراد سالمند یا دارای سیستم ایمنی ضعیف. بدون واکسیناسیون، حدود ۳۰ درصد افراد در طول زندگی خود ممکن است به زونا مبتلا شوند.»

عوارضی مانند درد عصبی طولانی‌مدت، مشکلات بینایی و حتی آسیب‌های عصبی دائمی از جمله پیامدهای احتمالی زونا هستند. اما اخیراً ارتباطی میان زونا و افزایش خطر سکته و حمله قلبی نیز مشاهده شده است.

این تحقیق گسترده نشان داده افرادی که واکسن زنده زونا را دریافت کرده‌اند، ۲۲ درصد کمتر در معرض بیماری عروق کرونر، ۲۶ درصد کمتر در معرض نارسایی قلبی و ۲۶ درصد کمتر در معرض سکته یا حمله قلبی بوده‌اند.

گرچه محققان هشدار می‌دهند که مطالعه‌شان رابطه مستقیم علّی را اثبات نمی‌کند و تنوع جمعیتی در نمونه‌هایشان محدود بوده، اما همچنان نتایج، حاکی از پتانسیل بالای واکسن زونا در پیشگیری از بیماری‌های قلبی است. همچنین شواهدی وجود دارد که این واکسن‌ها ممکن است از زوال عقل نیز جلوگیری کنند.

این مطالعه در مجله European Heart Journal منتشر شده است.

منبع https://www.sciencealert.com/shingles-vaccine-can-reduce-risk-of-stroke-and-heart-attack-study-finds

58
https://mojan-co.com/?p=22609

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *